Błąd 2096

Wrażenia użytkowników i obserwatorów nowych modeli limuzyn Chryslera, problemy i jak się ich pozbyć
ciuchel1991
nowy
Posty: 31
Rejestracja: 2019-10-05, 19:27
Miejscowość: Wrocław
Auto: Chrysler 300
Rocznik: 2004
LPG: Tak

Błąd 2096

Post autor: ciuchel1991 » 2020-03-06, 17:20

Witajcie,
Jadąc dzisiaj w trasie wyskoczył mi check. Po kluczykowaniu wyskoczył błąd 2096 w tłumaczeniu z angielskiego "Układ postkatalitycznego przygotowania mieszanki paliwa zbyt ubogi bank 1" Dodam, że to drugi raz wyskoczył ten błąd i drugi raz w trasie. Co może być przyczyną? Złej jakości gaz czy coś poważniejszego? Od montażu instalacji przejechałem jakieś 5000 km i do tej pory było wszystko ok. Tankuje tylko na markowych stacjach typu BP Shell czy Orlen. Spotkał się ktoś z takim błędem?

Awatar użytkownika
maro_stg
Moderator
Posty: 1912
Rejestracja: 2014-01-21, 22:23
Miejscowość: Starogard Gdański
Auto: 300C 5,7 Touring
Rocznik: 2005
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: maro_stg » 2020-03-06, 18:49

Jeśli błąd pojawia się tylko na lpg to będzie kwestia regulacji gazu, masz za ubogą mieszankę, ale tu bym musiał zobaczyć mapę gazową żeby jasno stwierdzić.

Jaki silnik jakie podzespoły lpg?

ciuchel1991
nowy
Posty: 31
Rejestracja: 2019-10-05, 19:27
Miejscowość: Wrocław
Auto: Chrysler 300
Rocznik: 2004
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: ciuchel1991 » 2020-03-06, 19:52

Znaczy w trasie latam tylko na LPG. Jutro jadę znowu, mam do zrobienia 800 km i zabieram kompa ze sobą i sprawdzę czy to powróci i jak tak to skasuje błąd i zrobię resztę trasy na benzynie. Sytuacja dzieje się tylko jak jadę po drogach krajowych/ wojewódzkich ze stałą prędkością 70-90 km/h. Na autostradach i ekspresówkach nie mam tego problemu.
Silnik 3,5 l.
Podzespoły:
- reduktor KME Gold GT
- wtryski Barracuda W2
- Komputer Stag Qmax Plus

Awatar użytkownika
maro_stg
Moderator
Posty: 1912
Rejestracja: 2014-01-21, 22:23
Miejscowość: Starogard Gdański
Auto: 300C 5,7 Touring
Rocznik: 2005
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: maro_stg » 2020-03-06, 22:01

ciuchel1991 pisze:
2020-03-06, 19:52
Silnik 3,5 l.
Podzespoły:
- reduktor KME Gold GT
- wtryski Barracuda W2
- Komputer Stag Qmax Plus
Na górę
LPG porządny, może faktycznie warto zerknąć na mapę gazową, piszesz że nowa instalacja lpg może wymaga sprawdzenia.
Błąd wskazuje na ubogą mieszankę, a to warto sprawdzić.

ciuchel1991
nowy
Posty: 31
Rejestracja: 2019-10-05, 19:27
Miejscowość: Wrocław
Auto: Chrysler 300
Rocznik: 2004
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: ciuchel1991 » 2020-03-06, 23:10

Sprawdzić sprawdzę jutro czy to wina LPG czy ogólnie coś silnik nie domaga. Jeżeli LPG to w poniedziałek łapie za tel do gazownika, żeby ogarnął, bo nie cche gniazd wypalić.
Też mnie to lekko dziwi, bo do tej pory było ok, na regulacji po 1000 km nic nie wyszło i zastanawiam się czemu się ew. rozjechały mapy na gazie🤔

Awatar użytkownika
maro_stg
Moderator
Posty: 1912
Rejestracja: 2014-01-21, 22:23
Miejscowość: Starogard Gdański
Auto: 300C 5,7 Touring
Rocznik: 2005
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: maro_stg » 2020-03-07, 10:35

Twój sterownik jest podłączony bezpośrednio do obd auta na stałe(przynajmniej tak powinno być) i na bieżąco dopasowuje skład mieszanki, dlatego warto co jakiś czas zrobić kilkadziesiąt km na benzynie aby poprawił sobie mapę.

ciuchel1991
nowy
Posty: 31
Rejestracja: 2019-10-05, 19:27
Miejscowość: Wrocław
Auto: Chrysler 300
Rocznik: 2004
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: ciuchel1991 » 2020-03-08, 09:01

O tym nawet nie wiedziałem.
Po wczorajszej trasie (800km) żadnych błędów, ubytków mocy itd. Chyba że po skasowaniu błędu z piątku sterownik gazu przywrócił sobie mapy.
Nie wiem czy zwalić winę na złej jakości gaz czy faktycznie coś się pierniczy w instalacji🤔

ciuchel1991
nowy
Posty: 31
Rejestracja: 2019-10-05, 19:27
Miejscowość: Wrocław
Auto: Chrysler 300
Rocznik: 2004
LPG: Tak

Re: Błąd 2096

Post autor: ciuchel1991 » 2020-03-16, 19:28

Kilka dni temu błąd znów się pojawił, tym razem w mieście. Dziś zrobiłem kilkanascie km na benzynie i błąd zniknął. Popołudniu byłem u gazownika i błąd był w historii, gdzie po odczytaniu wyszło, że błąd związany jest z sonda za katalizatorem. Sprawdziliśmy dawki i czasy wtrysków, dawka jest niewiele bogatsza niż na Pb. Dodam, że miałem już problemu z błędami katalizatora pomimo założonych emulatorów. Za jakieś 2 miesiące będę robić serwis auta to przy okazji przyjrzę się sondą i pomyślę nad ich wymianą.

ODPOWIEDZ