Problemy z elektroniką w Chrysler 300C,o dziwnych sympotmach

Wrażenia użytkowników i obserwatorów nowych modeli limuzyn Chryslera, problemy i jak się ich pozbyć
pilh
nowy
Posty: 36
Rejestracja: 2016-11-15, 20:40
Miejscowość: Gdańsk

Problemy z elektroniką w Chrysler 300C,o dziwnych sympotmach

Post autor: pilh » 2018-04-08, 10:12

Witam,
od dłuższego czasu borykam się z niedziałającą poprawnie elektroniką w samochodzie. A wręcz po kolei zaczynają padać niezwiązane ze sobą rzeczy. Aczkolwiek gdy auto postoi 48 godzin to wszystko przy pierwszym odpaleniu z powrotem działa.

Zaczęło się od tylnego czujnika parkowania który właśnie zaskakiwał tylko przy pierwszym odpaleniu. Uważałem, że to po prostu wadliwy czujnik który wprowadza błąd i po prostu tak jeździłem. Aczkolwiek teraz podejrzewam, że ma to też związek z innym usterkami. Mimo że od błędu czujnika parkowania długo nic się nie działo około 2 lata, to przez ostatnie pół roku po kolei w odstępie kilku miesięcy padały kolejne rzeczy.
Najpierw wskaźnik poziomu paliwa, następnie odtwarzacz CD a teraz jeszcze doszedł do tego silnik ustawienia pozycji fotela kierowcy (chociaż słychać jak przekaźnik zaskakuje).

Najdziwniejsze jest to, że gdy auto właśnie odstoi swoje to nagle na czas 1 przejażdżki wszystko działa normalnie, a już przy drugiej chociaż miałaby być po przejechaniu kilku km, już nic z wyżej wymienionych rzeczy nie działa.

Podejrzewam, że może gdzieś się nazbierała woda i przy każdym ruszeniu zalewa jakąś kość czy sterownik. Chciałbym sprawdzić tą teorię ale nie wiem w którym miejscu szukać.

Czy miał któryś z was podobne problemy u siebie? Auto to Chrysler 300C 3.5i z 2004 roku, wersja kombi.

Awatar użytkownika
Dartanian
Senior
Posty: 444
Rejestracja: 2017-09-19, 11:25
Miejscowość: Warszawa

Post autor: Dartanian » 2018-04-08, 12:05

Ciężko coś Ci poradzić. Generalnie należało by baaaardzo dokładnie przejrzeć instalację. Komputer nie wyrzuca błędów?

pilh
nowy
Posty: 36
Rejestracja: 2016-11-15, 20:40
Miejscowość: Gdańsk

Post autor: pilh » 2018-04-08, 12:14

Tylko błąd czujnika parkowania.

Awatar użytkownika
Dartanian
Senior
Posty: 444
Rejestracja: 2017-09-19, 11:25
Miejscowość: Warszawa

Post autor: Dartanian » 2018-04-08, 12:21

Od tego bym zaczął. Właściwie chyba nie ma innej drogi. Wyeliminuj usterkę którą znasz i patrz co dalej.

pilh
nowy
Posty: 36
Rejestracja: 2016-11-15, 20:40
Miejscowość: Gdańsk

Post autor: pilh » 2018-04-08, 12:24

A orientujesz się gdzie mogę znaleźć sterownik, który byłby odpowiedzialny za tą całą elektronikę?

Awatar użytkownika
Dartanian
Senior
Posty: 444
Rejestracja: 2017-09-19, 11:25
Miejscowość: Warszawa

Post autor: Dartanian » 2018-04-08, 13:20

Niedawno był wątek tych czujników. Użyj szukajki. Tam winna była chyba przetarta wiązka. Coś powoduje podatność na takie przetarcie.

ODPOWIEDZ