Zamiennik radia REJ/REC - sprawdzone, działające rozwiązanie

Wrażenia użytkowników i obserwatorów nowych modeli limuzyn Chryslera, problemy i jak się ich pozbyć
Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-11-13, 15:20

Do tego co podesłałeś, z resztą do tańszych ofert Navitiopia również ich brak. Ale bez problemu się je dokupuje za $25 :-) Pisałem do tych sprzedawców - "radio pasuje do 300c, ale musisz przyjacielu jeszcze wejść na inną ofertę i kupić canbus decoder". Są jednak ogłoszenia gdzie dekoder dobiera się w jednym zakupie.

Awatar użytkownika
Dartanian
Senior
Posty: 444
Rejestracja: 2017-09-19, 11:25
Miejscowość: Warszawa

Post autor: Dartanian » 2017-11-13, 15:26

Ale to już nie na wish

Wojciechwer
Oblatywacz
Posty: 83
Rejestracja: 2017-05-08, 18:12
Miejscowość: Gorzow wlkp

Post autor: Wojciechwer » 2017-12-04, 14:13

Chce kupic nowe radio i patrze na alliexpres sa takie same jak ma Daro, ale maja inne nazwy i sa tansze, a parametry identyczne jak navitopia.
https://pl.aliexpress.com/item/9-inch-A ... eLevelAB=4

Sa jescze takie
https://pl.aliexpress.com/item/Ullgo-9- ... eLevelAB=4
Daro Ty miales w swoim wyjscia na dodatkowe wzmacniacze?
@edit: NVM, widze, ze jest wtyczka z rca :)
@edit2: HQ, good contact, Seller is very helpful. I recommend this seller :) No tax in Poland ! <- ktos od nas to kupil? :D
https://pl.aliexpress.com/item/Android- ... eLevelAB=4

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-04, 15:16

Ja takie kupiłem (chociaż komentarz nie mój bo ja cliłem żeby mieć koszt ;-) ) i działa :-)

Wojciechwer
Oblatywacz
Posty: 83
Rejestracja: 2017-05-08, 18:12
Miejscowość: Gorzow wlkp

Post autor: Wojciechwer » 2017-12-04, 15:29

1728zl wyszlo, z tego 3 linku.

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-04, 16:23

Musisz zamówić jeszcze can decoder u nich (jakieś 100 zł), bo nie ma w zestawie widzę. Bez tego radio nie dogada się m.in. ze wzmacniaczem.

Wojciechwer
Oblatywacz
Posty: 83
Rejestracja: 2017-05-08, 18:12
Miejscowość: Gorzow wlkp

Post autor: Wojciechwer » 2017-12-04, 16:55

Pisalem do chinskiego przyjaciela i powiedzial, ze jest w zestawie.

Mike Huang
17/12/04 05:33

Hello dear friend,
Yes, this product come with canbus decoder.
Greetings

5:33, spac nie moze :D

marcin_300m
Mentor
Posty: 1478
Rejestracja: 2006-10-08, 17:18
Miejscowość: ---

Post autor: marcin_300m » 2017-12-04, 17:50

Jak te chińskie cuda grają w porównaniu do fabrycznego Bostona z dużym ekranem?

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-04, 18:36

S160 gra rewelacyjnie, niestety ale ten navitopia odstaje i to dość mocno ;-(

Awatar użytkownika
DaroWien
Klubowicz
Posty: 1233
Rejestracja: 2013-05-06, 19:53
Miejscowość: Bielsko-Biala/Wiedeń
Auto: 300c SRT8
Rocznik: 2008
LPG: Tak

Post autor: DaroWien » 2017-12-05, 11:56

lutecki pisze:S160 gra rewelacyjnie, niestety ale ten navitopia odstaje i to dość mocno ;-(
@Lutecki co ci odstaje?? :D

Radia te roznia sie cena poniewaz moga roznic sie parametrami jak i rowniez brakiem Canbusa
ale skoro napisal ze jest to spoko. Ceny sa rozne pewnie dlatego ze sa wahania kursu dolara
czy tez euro. Te radia sa na Androidzie 4.4 lub 6.0 oraz pamiec RAM 1 albo 2Gb no i canbus,
to chyba takie roznice ktore to radio posiada.

@Wojciechwer wejsc jest duzo obejzyj sobie filmik z montazu na moim kanale YT
Czesci Chrysler 300c sedan SRT8 rok 2006 przebieg 150kkm
Oferty sprzedazy czesci https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytkownika-2684397
Kanal YT https://www.youtube.com/channel/UCYxoWy ... Q/featured

Awatar użytkownika
Osfald
Moderator
Posty: 4822
Rejestracja: 2006-12-18, 11:19
Miejscowość: Gliwice
Auto: VW ARTEON
Rocznik: 2019
LPG: Nie

Post autor: Osfald » 2017-12-05, 12:54

Mam pewne doświadczenie w odsłuchu różnych chińskich wytworów (zacząłem w roku 2007 od radia 2DIN Xtron lub Xtroni... jakoś tak :D ) i powiem, że ten androidowy wynalazek do 300C w wymiarze 9" grał, na tle innych chińczyków, bardzo dobrze, głównie dzięki temu, że korzysta z CANBUS-a do aktywacji wzmacniacza fabrycznego. Nie wiem jak gra S160 ale wątpię aby była między nimi jakaś łatwo zauważalna różnica. Natomiast nie jest to na pewno jakość oryginału.

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-05, 15:03

Nie jestem audiofilem i bardzo mi daleko do tego, wątek zmierza jednak w tym "magicznym" dla mnie kierunku, ale co zrobić :) Głębia dźwięku w S160 jest bardzo zbliżona do oryginału. Navitopia ma płaski dźwięk, nijak nie da się tego bardziej ustawić. Nawet EQ w S160 wygląda jak konsola u realizatora dźwięku. W porównaniu do tego Navitopia (Android 6) ze swoimi 6-ma suwaczkami wypada po prostu biednie.

I żeby nie było, że zachwalam co mam - nie mam już S160, sprzedałem, więc nie mam powodu żeby je zachwalać. Navitopia wygrywa natomiast wielkością ekranu i idealnym spasowaniem z wielkością otworu.

Efy
Senior
Posty: 456
Rejestracja: 2012-12-16, 14:09
Miejscowość: Gdynia

Post autor: Efy » 2017-12-07, 11:52

lutecki pisze:Nie jestem audiofilem i bardzo mi daleko do tego, wątek zmierza jednak w tym "magicznym" dla mnie kierunku, ale co zrobić :) Głębia dźwięku w S160 jest bardzo zbliżona do oryginału. Navitopia ma płaski dźwięk, nijak nie da się tego bardziej ustawić. Nawet EQ w S160 wygląda jak konsola u realizatora dźwięku. W porównaniu do tego Navitopia (Android 6) ze swoimi 6-ma suwaczkami wypada po prostu biednie.
Nasuwa mi sie pytanie, jak to sie ma w porownaniu z producentami markiSony,Kenwood. Na pewno nie oferuja onetyle bajerow, ale mi chodzi tylko o dzwiek.W przyszlym roku bede montowac u siebie jakiegos grajka.
Efy

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-07, 15:04

A są takie dedykowane do 300c? Normalnego 2DIN nie włożysz bo nie uruchomi wzmacniacza.

Efy
Senior
Posty: 456
Rejestracja: 2012-12-16, 14:09
Miejscowość: Gdynia

Post autor: Efy » 2017-12-07, 21:10

Forumowicz MDD na stronie 5 podaje iz taka wlasnie zamontowal, kupil w Euro AGD. Patrzac na ebay.de, wpisujac radio do chryslera, ta jest tam duzo 2din, wzystko Sony,Kenwood,Pioneer itp. Na youtube tez mozna znalezc filmiki z montazu grajka, chyba Pioneera,ale to grajek za ponad 3tysiaki, malo kto pozwoli sobie na taki zakup. Kolega MDD podaje,ze pomontowal to na adapterach kostek ISO.
Efy

Awatar użytkownika
mhoy
Oblatywacz
Posty: 145
Rejestracja: 2013-09-02, 12:27
Miejscowość: Szczerców

Post autor: mhoy » 2017-12-11, 12:04

Efy pisze:Forumowicz MDD na stronie 5 podaje iz taka wlasnie zamontowal, kupil w Euro AGD. Patrzac na ebay.de, wpisujac radio do chryslera, ta jest tam duzo 2din, wzystko Sony,Kenwood,Pioneer itp. Na youtube tez mozna znalezc filmiki z montazu grajka, chyba Pioneera,ale to grajek za ponad 3tysiaki, malo kto pozwoli sobie na taki zakup. Kolega MDD podaje,ze pomontowal to na adapterach kostek ISO.
Tak jeśli ma się 300-tkę bida edyszon to można podłączać byle co, bo tam chyba nawet wzmacniacza nie ma. Niestety normalnie tego się nie da zrobić, trzeba kombinować.

Efy
Senior
Posty: 456
Rejestracja: 2012-12-16, 14:09
Miejscowość: Gdynia

Post autor: Efy » 2017-12-11, 18:02

Kolega Lutecki udostepnil nam pelen tutorial, jak podlaczyc takie ustrojstwo.Wg.tego,jest to dziecinnie proste, na kostce sa kable ktore daja sygnal do wzmacniacza na glosniki,i dwa kable do CAN-a. Chce zakupic radyjko-http://allegro.pl/sony-xav-ax200-radio- ... 57037.html.
Jesli nie zadziala bez dekodera CAN ,to podlacze z dekoderem. Musi zadzialac. W godzine W poprosze Luteckiego o pomoc. :564:
Efy

300cuser
Trener
Posty: 278
Rejestracja: 2013-10-03, 21:13
Miejscowość: Konin

Post autor: 300cuser » 2017-12-12, 21:05

Efy pisze:W godzine W poprosze Luteckiego o pomoc
a jak odmówi? :556:

Awatar użytkownika
mhoy
Oblatywacz
Posty: 145
Rejestracja: 2013-09-02, 12:27
Miejscowość: Szczerców

Post autor: mhoy » 2017-12-13, 10:10

Efy pisze:Kolega Lutecki udostepnil nam pelen tutorial, jak podlaczyc takie ustrojstwo.Wg.tego,jest to dziecinnie proste, na kostce sa kable ktore daja sygnal do wzmacniacza na glosniki,i dwa kable do CAN-a. Chce zakupic radyjko-http://allegro.pl/sony-xav-ax200-radio- ... 57037.html.
Jesli nie zadziala bez dekodera CAN ,to podlacze z dekoderem. Musi zadzialac. W godzine W poprosze Luteckiego o pomoc. :564:
Nom czyli kombinacja + zapomnij o sterowaniu z kierownicy. Tutaj zaleta jest chińczyków bo są dopasowane do instalacji Chryslera.

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-13, 10:15

To nie jest tak, że jest sobie can decoder podpięty pod dwa przewody i tyle. Radio gada z can decoderem, a can decoder ze wzmacniaczem. Podłączenie samego dekodera, a radia do wzmacniacza nic nie da.

Wojciechwer
Oblatywacz
Posty: 83
Rejestracja: 2017-05-08, 18:12
Miejscowość: Gorzow wlkp

Post autor: Wojciechwer » 2017-12-18, 20:04

Dostalem i podlaczylem, ori wzmacniasz i sterowanie z kierownicy dziala, 2 dodatkowe wzmaki dzialaja, glosnomowiacy, kamera cofania, gps, wifi, ale jest jeden problem. Da sie to radio wylaczyc? W sensie, ze jak mam kluczyk na acc, wciskam-trzymam ten jeden jedyny guzik i nic sie nie dzieje.

Awatar użytkownika
Osfald
Moderator
Posty: 4822
Rejestracja: 2006-12-18, 11:19
Miejscowość: Gliwice
Auto: VW ARTEON
Rocznik: 2019
LPG: Nie

Post autor: Osfald » 2017-12-18, 22:14

Ten jedyny przycisk to jest HOME button, czyli powrót do ekranu głównego :) Nie wiem czy jest definiowalny.
Prawdę powiedziawszy nawet się nie zastanawiałem nad jego ręcznym wyłączaniem... przez 6 lat nie miałem takiej potrzeby na starym i na nowym radiu :D

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-18, 22:36

Śmigasz palcem z góry na dół ekranu, zjeżdża "szybkie menu" z różnymi opcjami. Pierwsza ikonka z prawej zmienia poziom podświetlenia ekranu. Dwa kliknięcia w nią wyłączają ekran całkowicie.

W S160 natomiast wyłączenie, a właściwie uśpienie radia wykonuje się dłuższym przytrzymaniem przycisku SRC. Trzeba tylko pamiętać, że takie uśpienie wyłącza również can decoder. Jeśli wyłączymy radio, a przed jego ponownym uruchomieniem wyłączymy auto to przy ponownym uruchomieniu auta dekoder się nie uruchomi (radio tak) i nie będzie dźwięku. Należy wtedy uśpić radio i wybudzić. Wtedy can też wstaje.

Wojciechwer
Oblatywacz
Posty: 83
Rejestracja: 2017-05-08, 18:12
Miejscowość: Gorzow wlkp

Post autor: Wojciechwer » 2017-12-18, 22:56

lutecki pisze:Śmigasz palcem z góry na dół ekranu, zjeżdża "szybkie menu" z różnymi opcjami. Pierwsza ikonka z prawej zmienia poziom podświetlenia ekranu. Dwa kliknięcia w nią wyłączają ekran całkowicie.
Przez przypadek tak zrobilem i nie wiedzialem co jest, musialem kluczyk przekrecac. Ok, to jak juz wylacze wyswietlacz to jak go ponownie wlaczyc?

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2017-12-18, 23:21

Puknąć palcem w ekran.

Wojciechwer
Oblatywacz
Posty: 83
Rejestracja: 2017-05-08, 18:12
Miejscowość: Gorzow wlkp

Post autor: Wojciechwer » 2017-12-23, 18:28

Obrazek
Nalozylem alkantare tak na odpie$%0l na stara-zniszczona ramke i efekt mi sie podoba ;)
Nie zwracajcie uwagi na ten syf :D
Obrazek
Mikrofon dalem tutaj^
PS. Odkleilo mi sie lusterko jak auto stalo dlugo nie uzywane...

sienek
nowy
Posty: 16
Rejestracja: 2016-12-16, 19:34
Miejscowość: Gubin

Post autor: sienek » 2018-01-22, 12:37

Tak dla informacji
Obrazek
darmowy hosting zdjec

pilh
nowy
Posty: 36
Rejestracja: 2016-11-15, 20:40
Miejscowość: Gdańsk

Post autor: pilh » 2018-03-18, 01:07

A co sądzicie o tym radiu:
https://www.ebay.de/itm/Kenwood-DDX4017 ... SwWdZZaI5d

Miał już ktoś z nim styczność? Cenowo nie różni się dużo od aliego a marka raczej dobra i działa również jao nawigacja.

Awatar użytkownika
waldi54
Mentor
Posty: 820
Rejestracja: 2014-03-14, 22:13
Miejscowość: Warszawa
Auto: Chrysler 300C CRD
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Post autor: waldi54 » 2018-03-18, 07:14

pilh pisze:A co sądzicie o tym radiu:
https://www.ebay.de/itm/Kenwood-DDX4017 ... SwWdZZaI5d

Miał już ktoś z nim styczność? Cenowo nie różni się dużo od aliego a marka raczej dobra i działa również jao nawigacja.
Charakterystyka sprzętu zapowiada się zachęcająco. Na pewno lepiej będzie grało (jakość dźwięku) niż chiński no-name.


Krótka charakterystyka audio cytat z http://eautoradio.pl/p/199/1619/kenwood-ddx4017bt
Max moc wyjściowa (MOSFET): 4x50W
3 Wyjścia na wzmacniacz 4V (przód, tył, subwoofer)
Regulacja poziomu subwoofera
HPF
LPF
Loudness
Bass Boost
Drive EQ
Ustawienie pozycji słuchacza
13-pasmowy korektor graficzny
Zakres częstotliwości:62,5/100/160/250/400/630/1k/1k6/2k5/4k/6k3/10k/16k
Regulacja pasma: +9/-9dB
Wybór rodzaju głośników
Regulacja poziomu poszczególnych głośników
3-drożna zwrotnica
Regulacja odległości od głośników: 0cm-610cm, krok 2cm

A co do nawigacji, to spokojnie wgrasz sobie AutoMapę lub cokolwiek co chodzi na androidzie.

Awatar użytkownika
lutecki
Mentor
Posty: 937
Rejestracja: 2015-04-04, 19:41
Miejscowość: Warszawa
Auto: 300C 3.0 CRD
Rocznik: 2008
LPG: Nie

Post autor: lutecki » 2018-03-18, 07:53

Nie ma nic lepszego niż google maps!

ODPOWIEDZ