Niedziałające radio

Wrażenia użytkowników i obserwatorów nowych modeli limuzyn Chryslera, problemy i jak się ich pozbyć
Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-10-18, 20:47

Dopadła mnie usterka radia,a mianowicie radio (otwarzacz płyt również) jako takie działa czyli wszystko się wyświetla ,przełącza itp. Jedyne czego mi brak to głosu,a wiadomo bez głosu to słabo się słucha.Miał ktoś może taki przypadek,ewentualnie poproszę o jakieś sugestie. Dzięki.
Robert K.

Awatar użytkownika
waldi54
Mentor
Posty: 842
Rejestracja: 2014-03-14, 22:13
Miejscowość: Warszawa
Auto: Chrysler 300C CRD
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: waldi54 » 2021-10-19, 07:16

Prawdopodobnie nie załącza się wzmacniacz. Sprawdź połączenia wiązki w radiu i wzmacniaczu..

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-10-19, 20:47

Czy wzmacniacz jest pod prawym przednim siedzeniem?
Robert K.

Awatar użytkownika
waldi54
Mentor
Posty: 842
Rejestracja: 2014-03-14, 22:13
Miejscowość: Warszawa
Auto: Chrysler 300C CRD
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: waldi54 » 2021-10-20, 06:43

Nie, jest z lewej strony pod deską, przy lewym słupku.

Awatar użytkownika
Osfald
Moderator
Posty: 4951
Rejestracja: 2006-12-18, 11:19
Miejscowość: Gliwice
Auto: VW ARTEON
Rocznik: 2019
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Osfald » 2021-10-20, 12:29

Przy lewym kolanie kierowcy :)

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-10-20, 20:48

Dzięki za podpowiedzi,w sobotę będę próbował dobrać się do tego.
Robert K.

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-10-24, 21:55

Podziękowania dla kolegów waldi54 i Oswald za nakierowanie mnie na ślad usterki.Misja zakończyła się powodzeniem
:564:
Robert K.

Awatar użytkownika
MarcinDe
Mentor
Posty: 817
Rejestracja: 2017-09-24, 12:55
Miejscowość: Radom
Auto: 300C 5,7 HEMI
Rocznik: 2006
LPG: Tak

Re: Niedziałające radio

Post autor: MarcinDe » 2021-10-25, 17:49

Gratulacje zlikwidowania problemu. Robert to napisz jeszcze co było uszkodzone.
Brick rules!!!

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

radio Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-10-25, 21:33

W zasadzie żadnego uszkodzenia typu przerwany przewód itp,nie znalazłem. Cała "naprawa" polegała na przejrzeniu przewodów i kostek połaczeniowych. Według mnie nie łączyła jedna z kostek przy wzmacniaczu, ponieważ po rozłączeniu i ponownym połączeniu radio ożyło.
Robert K.

Awatar użytkownika
MarcinDe
Mentor
Posty: 817
Rejestracja: 2017-09-24, 12:55
Miejscowość: Radom
Auto: 300C 5,7 HEMI
Rocznik: 2006
LPG: Tak

Re: Niedziałające radio

Post autor: MarcinDe » 2021-10-26, 16:34

Czyli standard w "starych" autach. Czy popsikałeś wtyczki jakimś kontaktem - dla pewności. Niestety w aucie nie ma warunków idealnych i wilgoć potrafi swoje zrobić.
Brick rules!!!

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-10-26, 20:41

Oczywiście był w użyciu polecany tu na forum "Kontakt 60" :D
Robert K.

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-11-07, 21:05

Sagi z radiem ciąg dalszy. W tej chwili wszystko gra i buczy,ale od czasu do czasu (nieregularnie) radio wyłącza się samo i za chwilę włącza.Czasami przez kilka dni tego nie ma , a czasami potrafi przez cały dzień wk......ć. Nie jest to chyba sprawa samego zasilania ponieważ nie jest tak że gaśnie po wjechaniu w jakąś dziurę, potrafi się również wyłączyć podczas jazdy autostradą. Aha,zauważyłem że w momencie wyłączenia się radia zapalają wszystkie diody na ekranie cofania,za sekundę gasną i radio przez jakiś czas odbiera normalnie. Może ktoś miał coś podobnego lub ma jakieś pomysły co to może być.
Robert K.

Awatar użytkownika
Osfald
Moderator
Posty: 4951
Rejestracja: 2006-12-18, 11:19
Miejscowość: Gliwice
Auto: VW ARTEON
Rocznik: 2019
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Osfald » 2021-11-08, 20:59

Zdaje się że masz problem z modułem poziomowania ksenonów. Odczep wtyczkę na nim i spróbuj pojeździć. Znajduje się przy wlewie płynu do spryskiwaczy.

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-11-08, 21:16

Osfald pisze:
2021-11-08, 20:59
Zdaje się że masz problem z modułem poziomowania ksenonów. Odczep wtyczkę na nim i spróbuj pojeździć. Znajduje się przy wlewie płynu do spryskiwaczy.
Ok,dzięki za podpowiedź. Jutro odłączę i sprawdzę.
Nawiasem mówiąc dzisiaj ani razu się nie zacieło.
Robert K.

metalowy
Trener
Posty: 212
Rejestracja: 2020-07-04, 18:45
Miejscowość: Wrocław
Auto: 300C CRD
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: metalowy » 2021-11-11, 11:54

Osfald pisze:
2021-11-08, 20:59
Zdaje się że masz problem z modułem poziomowania ksenonów. Odczep wtyczkę na nim i spróbuj pojeździć. Znajduje się przy wlewie płynu do spryskiwaczy.
Tak, dla jasności - to nie jest moduł poziomowania tylko tłumacz sygnałów z modułu lamp do modułu komfortu. Po wypięciu poziomowanie lamp działa.
CRD Startech SD6

Awatar użytkownika
maro_stg
Moderator
Posty: 2058
Rejestracja: 2014-01-21, 22:23
Miejscowość: Starogard Gdański
Auto: 300C 5,7 Touring
Rocznik: 2005
LPG: Tak

Re: Niedziałające radio

Post autor: maro_stg » 2021-11-11, 12:59

metalowy pisze:
2021-11-11, 11:54
Osfald pisze:
2021-11-08, 20:59
Zdaje się że masz problem z modułem poziomowania ksenonów. Odczep wtyczkę na nim i spróbuj pojeździć. Znajduje się przy wlewie płynu do spryskiwaczy.
Tak, dla jasności - to nie jest moduł poziomowania tylko tłumacz sygnałów z modułu lamp do modułu komfortu. Po wypięciu poziomowanie lamp działa.
dokładnie tak hid translator, jak uwalony to sieje błędy we wszystkich modułach samochodu

Awatar użytkownika
Osfald
Moderator
Posty: 4951
Rejestracja: 2006-12-18, 11:19
Miejscowość: Gliwice
Auto: VW ARTEON
Rocznik: 2019
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Osfald » 2021-11-11, 15:19

metalowy pisze:
2021-11-11, 11:54
Tak, dla jasności - to nie jest moduł poziomowania tylko tłumacz sygnałów z modułu lamp do modułu komfortu. Po wypięciu poziomowanie lamp działa.
Niech mu będzie translator. Od lat nie mam już tego samochodu... mogłem coś pomieszać z nazwami. Na pewno chodzi fizycznie o moduł, którego lokalizację wskazałem.

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2021-11-11, 21:31

Dzięki za wskazówki, na razie to wypiąłem wtyczkę przeczyściłem, popsikałem i zapiąłem z powrotem. Jak na razie wszystko hula idealnie(i oby tak zostało).
Robert K.

Awatar użytkownika
Maxx90
Oblatywacz
Posty: 58
Rejestracja: 2018-01-29, 20:30
Miejscowość: Wrocław/Gorzów
Auto: 300c 5,7
Rocznik: 2005
LPG: Tak

Re: Niedziałające radio

Post autor: Maxx90 » 2022-06-15, 06:40

Czy ktoś się orientuje czy wzmacniacz od 300c z rocznika 2006 wzwyż , pasuje do rocznika 2005?
Numer wzmacniacza z 2005 to 05059073AL a tych nowszych to 05064118AF (choć występują też AJ, AF, AE, AC).

Robert K.
Trener
Posty: 237
Rejestracja: 2014-07-05, 13:48
Miejscowość: Wrocław,Witham uk
Auto: Chrysler 300 C
Rocznik: 2007
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: Robert K. » 2022-06-18, 13:42

Wracam do tematu radia,przez ponad pół roku było ok,dzięki waszym poradom, ale teraz pojawił się problem z wyświetlaczem. Mianowicie na ekranie są tylko pionowe paski i nic więcej,samo radio działa normalnie ale nic nie ma ekranie ,poza wspomnianymi paskami. Trochę to wkurza. Pytanie brzmi czy ekran uwalił się definitywnie czy może jest to coś z co warto byłoby naprawiać?
Robert K.

Awatar użytkownika
waldi54
Mentor
Posty: 842
Rejestracja: 2014-03-14, 22:13
Miejscowość: Warszawa
Auto: Chrysler 300C CRD
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: Niedziałające radio

Post autor: waldi54 » 2022-06-18, 14:56

Typową przypadłością tego radia jest brak komunikacji wyświetlacza z resztą bebechów. Objawia się to czarnym ekranem. W Twoim przypadku masz jakieś paski, czyli problem leży prawdopodobnie po stronie wyświetlacza. Można spróbować to naprawić, lecz zachodzi pytanie czy warto.
Na chińskich aukcjach możesz kupić coś fajnego, dedykowanego do cegły i bardziej nowoczesnego. Pisaliśmy już o tym.

Awatar użytkownika
MarcinDe
Mentor
Posty: 817
Rejestracja: 2017-09-24, 12:55
Miejscowość: Radom
Auto: 300C 5,7 HEMI
Rocznik: 2006
LPG: Tak

Re: Niedziałające radio

Post autor: MarcinDe » 2022-06-18, 15:43

Jak masz paski to padła taśma wyświetlacza - czasami pomaga rozebranie i podociskanie taśmy/dogrzanie jej - zależy jak jest rozwiązane połączenie taśma-wyświetlacz.
Chińczyki są fajne - tylko jeszcze nie spotkałem takiego, który by w pełni współpracował z Bostonem. I wtedy niestety traci się na jakości dźwięku (i to czasami mocno). Zyskuje się za to duży ekran, dostęp do aplikacji (bo to wszystko na andku jest porobione) i czytanie wszelkiej maści formatów.

Moje ostatnio od nowa ma problemy z rozruchem CD - wali DISK ERROR. Spowodowane jest to tym, że napęd ma jakby za mało mocy żeby tą płytę wystartować. Jak się mu pomoże paluchem to działa. Kiedyś już tak miał i mu przeszło. Muszę ten napęd wyjąć i do silniczka się dostać - może będzie z czytnika CD/DVD-ROM pasował - a takich mam w domu pewnie z kilkanaście.
Brick rules!!!

ODPOWIEDZ