3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Wrażenia użytkowników i obserwatorów nowych modeli limuzyn Chryslera, problemy i jak się ich pozbyć
adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-07, 18:35

Witam.
Od początku... zawsze tankuje Verwe ale wczoraj musiałem zatankować na jakiejś wioskowej stacji i po przejechaniu 10 km silnik zgasł i kaplica.
Więc obstawiłe słabą jakość paliwa.
Całe paliwo wypompowałem przeczysciłem cały układ do filtra, nowy filtr paliwo i dalej nic.
Po 10-cio krotnym przekreceniu kluczyka na zapłon i później chechłaniu ok 15-20 sekund czasem odpali czasem nie.
Jak odpali to chodzi jak szwajcarski zegarek... jest moc i wszystko. Zgasze i historia się powtarza. Nie ważne czy silnik zimny czy ciepły.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności po tym tankowaniu.
Żadnych błędów na kompie... prócz obwodu świecy żarowej 6 cylindra :/
Pomóżcie gdzie szukać bo ręce opadają :(

Awatar użytkownika
Osfald
Moderator
Posty: 4738
Rejestracja: 2006-12-18, 11:19
Miejscowość: Gliwice
Auto: VW ARTEON
Rocznik: 2019
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: Osfald » 2019-11-07, 18:51

Wilgoć kolego, wilgoć. Takie objawy jak opisujesz pamiętam doskonale :P
W letnie suche lub zimowe mroźne dni odpala od strzała, nie? A jak się robi wilgotno, mgła na dworze... nie odpala? :D

Oczywiście niesprawną świecę/moduł koniecznie sobie napraw lub wymień.

Sobie kolega weźmie dzień wolnego i 4 piwka, preparat do czyszczenia styków (wypierający wodę), np kontakt 60.
Na dobry początek odepniesz akumulator i poczekasz 10min. Następnie sukcesywnie, zaczynając od skrzynki
z bezpiecznikami pod maską, wyciągniesz kolejno każdy bezpiecznik, popsikasz na nogi bezpiecznika i w jego gniazdo.
To samo z każdą diodą i przekaźnikiem. Następnie całą skrzynkę z bezpiecznikami możesz uchylić i dostać się
do gniazd pod nią. Każde złącze rozłączysz, popsikasz i złączysz. Psiknij także na uszczelki złącz!

Następnie każdy moduł elektryczny, czujnik, złączkę jakie będziesz miał pod ręką odłączysz popsikasz w gniazdo i wtyczkę i złączysz.

Postaraj się sięgnąć do rozrusznika i wyczyścić jego elektryczną część zmywaczem do hamulców, a potem alkoholem izopropylowym pod ciśnieniem. Następnie psiknij kontaktem 60.

Potem powędrujesz do bagażnika i to samo zrobisz w skrzynce z bezpiecznikami, diodami i przekaźnikami oraz złączami pod skrzynką.

Sukcesywnie, po jednym, nie wyciągaj wszystkiego bo nie będziesz wiedział potem gdzie co było.

Na koniec niech wszystko sobie odparuje, podłącz akumulator i ciesz się samochodem. Gwarantuję, że będziesz miał spokój na długie lata :D

PS
Przy okazji oglądnij sobie przewody elektryczne, złącza do masy samochodu... czy gdzieś nie ma przetarć lub korozji.

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-07, 21:02

Zabiegi takie uczyniłem jakieś 2 miesiące temu.... Osfald też mi wtedy pomogłeś.... wtedy miałem milion
dziwnych błędów na kompie za co jestem Ci niezmiernie wdzięczny.
Świece oczywiście wymienię wszystkie.
Dodam jeszcze że auto jest cały czas garażowane i przez trzy lata nigdy nie miałem podobnej sytuacji... (poza tym milionem błędów) :D
Ale nie mam więcej pomysłów to zrobię jak mówisz.
A cztery piwka starczą na tą robotę?? :D :564:

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-07, 22:19

Sprawdzilbym układ wtryskowy. Sprawdź jakie ciśnienie paliwa jest podczas rozruchu- w momencie kiedy nie chce odpalić.
Tel. 501259455

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-08, 06:47

Dzisiaj pp pracy sprawdzę
A jakie powinno być?

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-08, 15:13

Niestety po wyczyszczeniu i spryskaniu wszystkich bezpieczników przekaźników i wszystkiego co można było wyciągnąć dalej kaplica:/
Po psiknięciu plakiem w rure dolotową odpala bez problemu.... gdzie szukać problemu???

Awatar użytkownika
waldi54
Mentor
Posty: 763
Rejestracja: 2014-03-14, 22:13
Miejscowość: Warszawa
Auto: Chrysler 300C CRD
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: waldi54 » 2019-11-08, 19:45

Paliwo. Sprawdź szczelność układu...
Spróbuj w następujący sposób:
- przekręć kluczyk w pozycję zapłon (bez uruchamiania silnika), poczekaj do 5 sekund, następnie cofnij, przekręć w lewo. I tak kilka razy. Po czterech, pięciu razach "wzbudzania" pompy, odpalaj samochód.
Może pomoże i wskaże brak ciśnienia.

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-08, 20:18

Ciśnienie przeszło 300bar. Jeśli nie osiąga to albo regulator ciśnienia, pompa cr lub wtryski. W każdym razie układ do sprawdzenia. Sprawdź najpierw ciśnienie.

Dodano: Żeby nie było pytań. Ciśnienie możesz sprawdzić programem diagnostycznym
Tel. 501259455

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-09, 09:31

Przekrecianie kluczykiem nic nie pomaga.
Sprawdziłem ciśnienie programem delphi i są tam dwie wartości:
1) Rampa paliwa/ciśnienie w układzie i tak:
-bez zapłonu pokazuje 250 belka
-z włączonym zapłonem 320 belka
-przy odpalaniu dochodzi do 350 belka
2) Ciśnienia paliwa i tak:
-bez zapłonu i z zapłonem pokazuje 9 belka
-przy odpalaniu dochodzi do 70 belka
Wszyskie wartości pokazuje mi w jakichś "belkach" co kolwiek to znaczy.

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-09, 12:08

Rampa to inaczej szyna tam dochodzi do 2000bar

Ta druga wartości to z pompy CR i jest za mała( 70bar) 9 po zapłonie to ciśnienie pompy niskiego ciśnienia w baku teraz. Wykrec regulator z pompy i sprawdź sitko. Przemyj wsadź i spróbuj odpalić. Jesli nie będzie efeku to próba przelewowa ( rozruch plackiem w dolot)

Zwróć uwagę na sitko czy nie ma opiłków na nim.
Tel. 501259455

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-09, 13:05

Byłem właśnie u mechanika (jakieś 10km) i też twierdzi że na 99% regulator.
Ale wracając silnik zgasł i pojawiły się dwa błędy
P0087- rampa paliwa/ciśnienie w układzie - za nisko nieciągły
P0090- obwód sterowania 1 ciśnienia paliwa - obwód/przerwa nieciągły
Czyli regulator????

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-09, 13:34

Być może. Podmiana/ wymiana na sprawny będzie i tak tańsza od ewentualnej ingerencji i szukanie w układzie.

Wykasuj błędy odepnij wtyczke od regulatora i wymuś błąd. Zobaczysz. Potem sobie wykasujesz


Ewentualną wymianę regulatora zrób sam. Do tego nie trzeba speca
Tel. 501259455

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-09, 14:05

Po skasowaniu błędów i lak w dolot odpalił bez problemu.
Przyjechałem do domu wykręcilem regulator (ogólnie lekko przyrdzewiały) ale jakoś bez tragedii. Filterek w miarę czysty ale przedmuchałem cały regulator założyłam spowrotem i za piątym razem odpalił... ale po zgaszeniu ta sama historia:/
Zamówię nowy i zobaczymy.
Póki co wszystkim serdecznie dziękuję pomoc💪

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-09, 14:12

Fajnie byłoby żeby temat znał zakończenie. Pozdrawiam
Tel. 501259455

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-09, 15:22

Wydam pięć stów na nowy i zobaczymy😬

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-09, 16:11

To regulator a nie byle czujnik. Cena nie zaskakuje.

Nie wiem czym diagnozujesz ale w testach powinieneś mieć test ów regulatora
Tel. 501259455

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-09, 17:20

Delphi... ale niestety nie ma takiej opcji:/
Chyba że też będzie pod jakąś dziwną nazwą typu rampa czy belka😅
Juto przelece wszystkie testy jakie tam znajdę

adekx5x
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2015-11-15, 10:01
Miejscowość: dolnośląskie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: adekx5x » 2019-11-16, 10:59

Niestety wymiana regulatora na listwie nie pomogła😬
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły... może to ten czujnik na listwie po lewej stronie przy komorze?
Tyle że takim sposobem to ja mogę wszystkie czujniki powymieniać i nie wiadomo czy pomoże

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-16, 13:07

Przy pompie Cr a nie listwie. Żeby powstało ciśnienie na listwie musi je najpierw wytworzyc pompa. Logiczne.
Ostatnio zmieniony 2019-11-16, 13:22 przez belial666, łącznie zmieniany 1 raz.
Tel. 501259455

belial666
Oblatywacz
Posty: 113
Rejestracja: 2018-02-18, 14:16
Miejscowość: Złotów
Auto: Chrysler 3.0crd
Rocznik: 2006
LPG: Nie

Re: 3.0 crd Nie odpala... żadnych błędów

Post autor: belial666 » 2019-11-16, 13:09

belial666 pisze:
2019-11-09, 12:08
Rampa to inaczej szyna tam dochodzi do 2000bar

Ta druga wartości to z pompy CR i jest za mała( 70bar) 9 po zapłonie to ciśnienie pompy niskiego ciśnienia w baku teraz. Wykrec regulator z pompy i sprawdź sitko. Przemyj wsadź i spróbuj odpalić. Jesli nie będzie efeku to próba przelewowa ( rozruch plackiem w dolot)

Zwróć uwagę na sitko czy nie ma opiłków na nim.
Tel. 501259455

ODPOWIEDZ